Proč vlastně navštěvovat dentální hygienu?

Patříte mezi lidi, kteří ještě nikdy nenavštívili ordinaci dentální hygienistky? Nejste si jistí, do čeho půjdete, a zda to budou účelně vynaložené prostředky? Nebo si dokonce říkáte, proč zbytečně utrácet peníze za něco, co by vám měl v rámci pojišťovnou hrazených návštěv obstarat zubní lékař? A byl to právě zubní lékař, který vám návštěvu dentální hygieny doporučil? Pak je tento článek určen právě pro vás.

Dentální hygiena jako léčebný proces

Dentální hygiena je v České republice poměrně mladý obor, který se ale velmi rychle rozvíjí. Stále více lidí už přichází na to, že je mnohem lepší věnovat se prevenci, než léčbě. To se samozřejmě týká všech oblastí lidského zdraví, nejen našich zubů. Mnozí z nás „dříve narozených“ si dnes vzpomenou možná více než na školní učivo na hromadné návštěvy zubařů, kterou absolvovala vždy celá třída (někdy dokonce i více tříd) najednou. Kromě traumatických zážitků jsme si v té době odnášeli z těchto návštěv také doporučení, která jsou dnes již naštěstí minulostí. Ano, mám na mysli zejména co nejtvrdší kartáček a drhnutí zleva doprava. To už dnes opravdu neplatí.

V praxi se klade nejvyšší důraz na prevenci

I když máte pocit, že si zuby čistíte dostatečně dobře, pak podívám-li se na ně zblízka, objevíme několik nedostatků. Zjistíme, že máte zubní kámen za předními dolními řezáky a dolní zadní stoličky obalené plakem. Sondou zajedu jemně do mezizubního prostoru a na sondě vytáhnu hromádku krupice i s kouskem masa. Ihned potom začne z toho prostoru vytékat krev. Tohle všechno jsou na první pohled malé nedostatky, které ovšem vedou k velkým problémům. Prvním z nich je zánět dásní, který se projevuje krvácením. Dlouhodobý zánět často nebolí, je schovaný mezi zuby a projeví se za řadu let ztrátou kosti kolem zubu, kýváním, a nakonec samotným vypadnutím zubu. Druhý problém je zubní kaz, ten vzniká za 3 až 6 měsíců, jeho vznik je tedy poměrně rychlý. Dochází k napadení zubů bakteriemi obsaženými v plaku, nastává postupná destrukce zubů, které vyžadují včasnou opravu.

Co od nás můžete očekávat

Pokud se rozhodnete navštívit naši ordinaci, naučíme vás udržovat vaše ústa zdravá. Odhalíme všechna špatně dostupná místa a naučíme vás čistit si i mezizubní prostory správnou velikostí mezizubních kartáčků a zubní nití. Ukážeme vám a natrénujeme s vámi techniku čištění zubů, která je vhodná právě pro vaše zuby. Po této instruktáži odstraníme z vašich zubů zubní kámen, plak a pigmentové skvrny způsobené pitím čaje, kávy a kouřením. Na závěr vám zuby vyleštíme a aplikujeme na ně fluoridový gel pro posílení zubní skloviny. V tu chvíli zažijete skvělý pocit čistých a hladkých zubů.

Tuto základní proceduru by měl absolvovat každý, kdo to se zdravím své dutiny ústní myslí opravdu vážně, alespoň jednou či dvakrát ročně. Obzvláště doporučeno je to lidem trpícím parodontitidou, zvýšenou tvorbou zubních kazů, zubního kamene či tmavých pigmentů, lidem se zvýšenou citlivostí zubů, při rovnání zubů snímacími či fixními aparátky, před i po ošetřením zubů korunkou, můstkem nebo implantátem, dětem od jednoho roku do 15 let (s doprovodem rodičů), těhotným ženám, ale také lidem, kteří mají strach ze zubního lékaře a chtějí tento strach odbourat. Další důvody pro návštěvu dentální hygienistky mohou být estetické, zde patří zejména bělení zubů, ale také jejich zkrášlení zirkonovým kamínkem.

Na závěr

Pokud ještě stále s návštěvou dentální hygienistky váháte, doporučíme vám jediné, zkuste to! Zažijte si ten pocit dokonale vyčištěných a vyleštěných zubů. Naučte se o své zuby pečovat, jak se sluší a patří. Pro někoho pak může být příjemné zjištění, že mnohé zdravotní pojišťovny již na tuto formu prevence dlouhodobě přispívají.